Tijdens de Corona crisis is er een tijdelijke regeling gemaakt, waardoor thuiswerkende grensland werkers geen fiscale nadelen zouden ondervinden.Deze regeling is daarna vervallen. Maar voor degene die bleven thuiswerken betekende dit een (onbedoeld) financieel nadeel. Synergo heeft binnen de VCP geijverd voor een wettelijke regeling, en met succes !!

Vanaf 1 juli 2023 gaat een nieuwe kaderovereenkomst in binnen de Europese Unie waarbij thuiswerkende grensarbeiders tot 50% van hun arbeidstijd thuis kunnen werken, zonder dat dit gevolgen heeft voor belasting en sociale zekerheid. Nederland is een van de ondertekenaars van deze kaderovereenkomst, evenals Duitsland. België zal naar verwachting volgen. Ook de meeste andere EU landen zullen tekenen. Dit blijkt uit een Kamerbrief deze week.
De Vakcentrale voor Professionals (VCP) heeft herhaaldelijk om oplossingen gevraagd aan het ministerie en is blij met deze oplossing. Nu hybride werken meer geaccepteerd lijkt is het goed dat er nu betere structurele Europese afspraken zijn. Natuurlijk zijn er nog losse eindjes, maar voor nu lijkt het in ieder geval geregeld voor werkenden. Dat is goed nieuws.

 

15 juli 2022: Grenswerkers zijn mensen die in Belgie of Duitsland wonen, maar in Nederland werken. Voor dat soort werknemers kunnen andere regels gelden voor bijvoorbeeld sociale verzekeringen, belastingen en pensioen.

Tijdens de coronacrisis bestond het risico dat grensarbeiders, door het thuiswerken onverwacht sociaal verzekerd zouden raken in hun woonstaat in plaats van hun werkstaat. Om dit te voorkomen was voor de sociale zekerheid in EU-verband afgesproken om de sociale zekerheidspositie van werknemers in grensoverschrijdende situaties vast te stellen aan de hand van hun werkpatroon voorafgaand aan de coronacrisis. Deze afspraken golden tot 1juli jongstleden. Het goede nieuws is dat de regeling is verlengd tot einde van dit jaar. Op dit moment worden de details van de verlenging uitgewerkt.

Ook fiscaal zijn er internationaal afspraken gemaakt voor de grenswerkers. Maar sinds 1 juli zijn die fiscale maatregelen afgeschaft waardoor de thuiswerker elk uur moet bijhouden.

Het doet ons goed dat de overheid op zoek is naar een structurele oplossing voor deze kwestie. Zo wil het kabinet garanderen dat ook grenswerkers hybride kunnen blijven werken zonder sociale of fiscale beperkingen. Hiertoe is men in overleg met de buurlanden om dit onderling goed te regelen.

Wij als Synergo zijn via onze koepelorganisatie VCP betrokken bij het overleg in Den Haag. Ervaringen vanuit onze achterban brengen we in bij VCP. We roepen dan ook betrokkenen op om hun ervaringen door te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Ter info: Een overzicht van alle regelingen voor grenswerkers.

 

Deel