De onderhandelingen van de vakbonden met dsm-firmenich over een nieuwe CAO zitten na 2 rondes al muurvast. De werkgever wil alleen verder onderhandelen als medewerkers hun transitietoeslag opgeven. Dat is voor de bonden onbespreekbaar.

Op 27 en 29 augustus jl. vonden onderhandelingen plaats over een nieuwe CAO tussen dsm-firmenich en de vakbonden, waaronder Synergo. De huidige CAO eindigt op 1 oktober a.s.
Om maar direct met de deur in huis te vallen: De onderhandelingen zijn opgeschort als gevolg van de volstrekt onacceptabele voorstellen van dsm-firmenich. Waar gaat het over?
De kern van het geschil gaat over twee hoofdwensen van dsm-firmenich, de transitietoeslag en het nieuwe functiehuis. De transitietoeslag stamt uit 2014 en is destijds tussen, toen nog, DSM en de vakbonden afgesproken. Dsm-firmenich heeft voorgesteld om de zogenaamde persoonlijke transitietoeslag van werknemers in twee jaar af te bouwen naar 0, zonder enige compensatie. Ter illustratie wat achtergrond. Ongeveer 350 werknemers binnen dsm-firmenich ontvangen een dergelijke toeslag met een gemiddelde waarde van € 10.500. De toeslag loopt door tot het einde van het dienstverband. We hebben als gezamenlijke bonden tevergeefs geprobeerd om dsm-firmenich te laten inzien dat het arbeidsrechtelijk niet kan om werknemers loon te laten inleveren en dat dit ook moreel geen pas geeft om een deel van de werknemers een vaak significant deel van hun salaris in te leveren.

DSM-Firmenich heeft ook een weinig uitgewerkt voorstel gedaan om de bestaande C-schalen te converteren in een nieuw functiehuis met zogenaamde banden (F t/m M). De individuele salarisverhoging zal dan worden toegekend op basis van een budget gestuurd systeem. Dit budget zal jaarlijks centraal door dsm-firmenich worden vastgesteld. De overgang van de huidige systematiek naar het nieuwe functiehuis is complex en vereist zorgvuldigheid. De vakbonden willen goed begrijpen hoe dit voor werknemers uitpakt, zodat we kunnen bijsturen en in de CAO goede afspraken kunnen maken over een faire en eerlijke uitwerking. Dsm-firmenich onderschat dat een dergelijke operatie de nodige zorgvuldigheid vereist en heeft voorgesteld om zonder verdere details over de verschillende facetten en de effecten voor de werknemers dit nieuwe functiehuis in te voeren. Als wortel wordt een verhoging van het perspectief (het eindniveau van de band) met vele procenten beloofd. Het is volstrekt onduidelijk of en hoe dat perspectief bereikt kan worden.

Het zonder compensatie afschaffen van de transitietoeslag is voor de vakbonden onbespreekbaar, en we zijn zeer ontstemd over het voorstel van dsm-firmenich om collega’s met en zonder transitietoeslag tegen elkaar uit te spelen. Het voorstel van dsm-firmenich bij het instandhouden van de transitietoeslag is dat de vakbonden een loonbod accepteren van 0,5% structureel en een verhoging van de STI (short term incentive) van 2%. Ter vergelijking: In Nederland is de gemiddelde CAO-verhoging dit jaar 5,6%. De inzet van de vakbonden is ook rond dit percentage. De inflatie is in juni 2024 gestegen naar 3.7%. Het voorstel van dsm-firmenich is dat alle werknemers die onder de CAO vallen in Nederland er dus in koopkracht op achteruit gaan. Tijdens de recente presentatie van de half jaarcijfers is de EBITDA prognose van dsm-firmenich voor 2024 verhoogd naar 2 miljard euro.

Naast deze hoofdwensen is er nog een serie andere voorstellen om de arbeidsvoorwaarden te versoberen of verslechteren Om die reden zijn Synergo en de andere vakbonden tot de conclusie gekomen dat verder praten zinloos is en dat dsm-firmenich op korte termijn met aanzienlijk betere voorstellen moet komen. Het is de bedoeling om op korte termijn met de leden van de gezamenlijke bonden in gesprek te gaan over de impasse die nu is ontstaan.

Het moge duidelijk zijn dat de vakbonden belangrijk zijn. Zonder vakbond geen tegenspel en verslechtering van arbeidsvoorwaarden. Dus: wordt lid vcan Synergo-vhp!! https://www.synergo-vhp.nl/over-ons/meedoen

Deel